یکی از مهمترین مشکلات و معضلاتی که در جامعه زنبورداری و عسل کشور وجود دارد، تقلب در عسل می باشد که سبب مشکلات فراوانی برای تولید کنندگان و مصرف کنندگان می شود که در این مقاله قصد داریم تا در این مورد مطالب مفیدی را در اختیار خوانندگان سایت عسل فلومیس قرار دهیم:
تعریف جهانی عسل
براساس توصیف سازمان جهانی کودکس (Codex Alimentarius) عسل ماده شیرینی است که توسط زنبور عسل از نکتار گیاهان، تراوشات بخش های زنده گیاهان، تراوشات حشرات مکنده شیره گیاهان بر سطح گیاهان (عسلک) که توسط زنبور عسل جمع آوری شده، تغییر شکل یافته و با ترکیب با مواد شیمایی بدن زنبور در شانه های کندو تولید، آبگیری و ذخیره سازی شده و سپس رسیده شده و کامل می گردد. بنابراین عسل طبیعی فقط و فقط از منشاء گیاهی بدست آمده و توسط بدن زنبور عسل فرایند شده و در کندو رسیده وآماده می شود. این تعریف به هر نسبتی نقض گردد، بیانگر تقلب در تولید عسل محسوب می گردد. عسل تغذیه ای، عسل نیمه تغذیه، عسل دیگی و عسل مصنوعی همه نمادی از تقلب در عسل محسوب شده و سبب تهدید سلامت مصرف کننده، آسیب به تولید کنندگان عسل طبیعی، کاهش صادرات و آسیب به اقتصاد کشور می گردد.
انواع تقلب در عسل
نوع 1 – عسل نما یا عسل تقلبی: استفاده از شربت ذرت، شربت قند(نیشکر یا چغندر قند)، گلوکز صنعتی و انواع شیرین کننده های صنعتی مصنوعی که به همراه رنگ و اسانس در کارگاههای غیرمجاز تولید می شود. در تولید این عسل زنبورعسل هیچ نقشی نداشته و به شدت سلامت مصرف کننده را تهدید می کند.
نوع 2 – عسل تغذیه ای: این نوع عسل توسط زنبور تولید می شود اما منبع تغذیه زنبور از شکر و شیرین کننده های مصنوعی است. کیفیت این عسل بسیار پایین است و فاقد خواص کامل عسل طبیعی است.
نوع 3 – عسل نیمه تغذیه ای: این نوع عسل توسط زنبور تولید می شود اما منبع تغذیه زنبور، در کنار تغذیه از شهد گل ها، وشکر و شیرین کننده های مصنوعی نیز هست. کیفیت این عسل نسبت به عسل طبیعی پایین است و خواص بسیار ضعیف تری نسبت به عسل طبیعی دارد.
همه موارد فوق تقلب در تولید عسل طبیعی محسوب می شوند. در صورت عرضه عسل نوع 2 (عسل نما یا عسل تقلبی) و نوع 3 (عسل تغذیه ای) ، باید بر روی برچسب آن ها، واژه تغذیه ای درج شود تا برای مصرف کننده قابل تشخیص باشد. البته تاکید می گردد عسل های فوق به هیچ وجه حاوی خواص عسل طبیعی نیستند و مصرف آن ها توصیه نمی شود.